Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 92801 

Re: Binomiale verdeling

Hartelijk bedankt voor de feedback,

Nu heb ik een aanvullende vraag

De fractie vwo-leerlingen met scheikunde in het eindexamenpakket bedraagt landelijk 0,36.

Er worden willekeurig 50 leerlingen gekozen. Hoe groot is de kans dat hierbij minstens 15, maar hoogstens 20 leerlingen zijn met scheikunde in het pakket?

Ik pas de volgende berekening toe, maar ik geloof dat ik ergens iets fout doe

P(k=15)= (50!/15!(50-15)!)x0,36^15x0,64^35= 8.46080843871E38
P(k=20)= (50!/20!(50-20)!)x0,36^20x0,64^30= 2.56094051248E31

Ook weet ik niet zo goed hoe ik de uitslagen van P(k=15) en P(k=20) moet berekenen om een uitslag van 0,kans te krijgen

Lesley
Iets anders - dinsdag 26 oktober 2021

Antwoord

Ik weet niet hoe je die antwoorden hebt gekregen maar als ik het goed lees staat daar iets als $8{,}46\times10^{38}$ en dat is veel te groot.
Als ik Maple gebruik krijg ik
$$P(k=15)\approx0{,}08188
$$Maar je moet de kans $P(15 \le k \le 20)$ hebben en dat zou je weer met een normale benadering kunnen doen (met continuiteitscorrectie).
De verwachting is nu $18$ en de variantie is $50\times 0{,}36\times0{,}64$.

kphart
dinsdag 26 oktober 2021

 Re: Re: Binomiale verdeling 

©2001-2024 WisFaq