Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 92630 

Re: Re: Binomiale verdeling

Bedankt voor het sturen naar de goede richting

Volgens mij komt de berekening dan als volgt eruit te zien

P(K=7)=(15!/(7!·(15-7)!)·0,6^8·0,4^7= 6435 x 0,6^8 x 0,4^7 $\approx$0,1770

Dan heb ik nog een laatste vraag.

Bij een groot bedrijf zijn 200 werknemers in dienst die per 1 januari kunnen kiezen voor de prepensioenregeling. Hoe groot is de kans dat van deze werknemers minder dan 110 personen gebruikmaken van de regeling?

Klopt onderstaande berekening dan?

P(K=110)=(200!/(110!·(200-110)!)·0,6^119·0,4^81= 29186556156438 x 0,6^119 x 0,4^81 = 67926767365E-46

Ik denk echter dat deze berekening niet klopt, kunnen jullie mij verder helpen?

Bij voorbaat dank

Lesley
Iets anders - woensdag 1 september 2021

Antwoord

Hallo Lesley,

Fout nr. 1 heb je hiermee hersteld, maar fout nr. 2 nog niet. Je berekent de kans dat precies 7 mensen gebruikmaken van de regeling, maar gevraagd wordt wat de kans is dat meer dan 7 mensen gebruikmaken van de regeling. Je moet dus berekenen: P(K=8) + P(K=9) + ... + P(K=15).

Bereken eerst P(K=0) + P(K=1) + P(K=2) + ... + P(K=7). Trek deze uitkomst van 1 af om de gevraagde kans te berekenen. Veel rekenmachines hebben de mogelijkheid om P(K$\le$7) in één keer te berekenen.

Voor je aanvullende vraag geldt hetzelfde. Bedenk dat 110-1 niet gelijk is aan 119.

GHvD
woensdag 1 september 2021

 Re: Re: Re: Binomiale verdeling 

©2001-2024 WisFaq