Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Normale verdeling

Beste Wisfaq

Momenteel zou ik graag willen weten of ik correct bezig ben met de volgende vraag:

Het gewicht van courgettes kan beschreven worden door een variabele x die normaal verdeeld is met μ = 380 gram en σ = 25 gram.
Hoe groot is de kans dat een willekeurige courgette meer dan 390 gram weegt

Zelf ben ik tot de volgende berekening gekomen:

(390-380)/25 = 0,4

De z-waarde is 0,4, klopt het dat als ik in de standaardnormale tabel kijkt, dat het antwoord op de vraag 0,655 moet zijn en hierdoor de kans dat een willekeurige courgette meer dan 390 gram weegt, ongeveer 65% moet zijn?

Bij voorbaat dank

Lesley
Iets anders - dinsdag 10 augustus 2021

Antwoord

Bijna goed maar........ 380 is de verwachting daarboven zit 50% als je dan boven de 390 gaat kijken wordt die kans natuurlijk altijd minder dan 50%.

Jouw tabel werkt met $\le$ kansen dus P(Z$\le$0,4) = 0,655 = P(X$\le$390)
Dan wordt P(X$>$390) = 1-P(X$\le$390) = 1-0,655 = 0,345

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 10 augustus 2021

 Re: Normale verdeling 

©2001-2024 WisFaq