Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91646 

Re: Cirkel en raaklijn

Dag Klaas Pieter,

Dit is een grove fout van mij. Sorry .Onopletendheid blijkbaar...

Nu kom ik nu netjes bij de gevraagde waarden uit de waarden

x(1)=12 en x=-12 (a)
y(1)= 5 en y(2)=-5.(b)

a en b invullend in de gegeven vergelijking y=-±√(169-x2)= bekom ik netjes het 2 de lid van de vergelijking.( = 169).

De analytische kant van de zaak snap ik nu wel en had ik misschien beter gebruikt. Bedankt voor je keurig en mooi antwoord. Van

Mijnentwege zou ik zeggen Missen is menselijk . 'Tussen 169 en 25 is een groot verschil.

Groetjes en een leuke werkweek.

Rik Le
Iets anders - maandag 1 maart 2021

Antwoord

Niet helemaal: `mijn' methode levert de punten $(-12,5)$ en $(12,-5)$.
Je begon met de bovenste helft: $y=x/\sqrt{169-x^2}$ en dan moet $-x/\sqrt{169-x^2}$ gelijk zijn aan $12/5$ en dat betekent dat $-x$ positief moet zijn en $x$ dus negatief: $x=-12$, de $y$ is positief want we werken boven de $x$-as. De analytische methode geeft dus ook $(-12,5)$. En daarna ook $(12,-5)$.
Een tekening vooraf had je al in die richting kunen sturen.

q91650img1.gif

kphart
maandag 1 maart 2021

©2001-2024 WisFaq