Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cirkel en raaklijn

Goede middag,
Ik heb een cirkelC: x2+y2=169 en een rechte S: 12x-5y=60 (waarvan de richtingscoëfficiënt =12/5 is) .
Men vraagt het punt van de kromme waar de raaklijn evenwijdig is aan de gegeven rechte .
Ik benader de zaak een beetje met de afgeleide
y'= -x/√(25-x2)
Ik stel die afgeleide gelijk aan de
gegeven richtingscoëfficiënt=12/5 en bekom
-x/√(25-x2)=12/5
-5x=(√(25-x2).12 Met -5x$>$0 mag ik kwadrateren
25x2=25.144-144x2 kwadrateren voorwaarde is :
-5x$>$0 en kwadrateren toegelaten in beide leden (tweede lid 25-x2is positief.
Ik reken verder
25x2= (25-x2/144
25x2=3600-144x2
169x2=3600
x2=3600/169
x(1)=60/13 ;
y(1)= √265/13
de tweede coördinaat is dezelfde maar voorzien van een minteken.
Is deze werkwijze correct of niet ?
Groeten

Rik Le
Iets anders - zondag 28 februari 2021

Antwoord

Niet geheel.
Die $25$ in de wortel moet $169$ zijn, lijkt me.
Als je je antwoord $(x(1),y(1))$ invult zul je zien dat je een negatieve waarde van $y'$ krijgt; heb je ook $x(1)^2+y(1)^2$ bepaald, ter controle?

Het kan ook iets meer meetkundig: in een cirkel staat de raaklijn loodrecht op de verbindingslijn met het middelpunt. Je zoekt dus punten op de cirkel waar de plaatsvector loodrecht op de gegeven lijn staat, of parallel is aan de normaalvector van die lijn.
En een vector loodrecht op de lijn is bijvoorbeeld $\binom{12}{-5}$; bepaal dus veelvouden van die vector die op de cirkel liggen.

kphart
zondag 28 februari 2021

 Re: Cirkel en raaklijn 

©2001-2024 WisFaq