\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 91479 Re: Parabool Het is y kwadraat. Sorry Riffat 3de graad ASO - donderdag 4 februari 2021 Antwoord Hallo Riffat, Het gaat dus om de rechte met vergelijking y = ax + b die raakt aan de parabool met vergelijking y2 = 2px. Isoleer x in de vergelijking van de rechte, je krijgt x = y/a - b/a Vul deze x in de vergelijking van de parabool in: y2 = 2p/a·y - 2pb/a ofwel: y2 - 2p/a·y + 2pb/a = 0 Dit is een kwadratische vergelijking Ay2 + By + C met A = 1 B = -2p/a C = 2pb/a Wanneer de snijpunten van rechte en parabool samenvallen, dan heeft deze vergelijking slechts één oplossing. Dan geldt voor de discriminant D: D = B2 -4·A·C = 0 Vul A, B en C netjes in, vereenvoudig deze vergelijking, dan volgt vanzelf b = p/2a. GHvD zaterdag 6 februari 2021 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Het is y kwadraat. Sorry Riffat 3de graad ASO - donderdag 4 februari 2021
Riffat 3de graad ASO - donderdag 4 februari 2021
Hallo Riffat, Het gaat dus om de rechte met vergelijking y = ax + b die raakt aan de parabool met vergelijking y2 = 2px. Isoleer x in de vergelijking van de rechte, je krijgt x = y/a - b/a Vul deze x in de vergelijking van de parabool in: y2 = 2p/a·y - 2pb/a ofwel: y2 - 2p/a·y + 2pb/a = 0 Dit is een kwadratische vergelijking Ay2 + By + C met A = 1 B = -2p/a C = 2pb/a Wanneer de snijpunten van rechte en parabool samenvallen, dan heeft deze vergelijking slechts één oplossing. Dan geldt voor de discriminant D: D = B2 -4·A·C = 0 Vul A, B en C netjes in, vereenvoudig deze vergelijking, dan volgt vanzelf b = p/2a. GHvD zaterdag 6 februari 2021
GHvD zaterdag 6 februari 2021
©2001-2025 WisFaq