Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91440 

Re: Vereenvoudigen

Ik krijg dit ook als antwoord. Misschien is het beter om mijn opgave te geven. Ik moet eigenlijk 1ste afgeleide zoeken van:

$
\eqalign{f(x) = {{x^3 + 6x^2 + 3x - 10} \over {x^2 - 4x + 3}}}
$

En ik kan het helft maar oplossen ik snap niet waar ik fout loop.

Amber
3de graad ASO - dinsdag 26 januari 2021

Antwoord

Je kunt het functievoorschrift eerst vereenvoudigen:

$
\eqalign{
& f(x) = {{x^3 + 6x^2 + 3x - 10} \over {x^2 - 4x + 3}} \cr
& f(x) = {{(x - 1)(x + 2)(x + 5)} \over {(x - 1)(x - 3)}} \cr
& f(x) = {{(x + 2)(x + 5)} \over {x - 3}} \cr
& f(x) = {{x^2 + 7x + 10} \over {x - 3}} \cr}
$

...en dan zal de afgeleide wel lukken?

Maar dat is dan nog steeds niet het antwoord uit je boek helaas...

WvR
dinsdag 26 januari 2021

©2001-2024 WisFaq