Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 91209 

Re: Prijsvergelijking

Hi G. ! inderdaad , hoe meer items hoe lager de prijs per stuk ! En dąt is net wat ik zou willen weten . Per drie kosten ze x per stuk , per tien y per stuk , per 650 kosten ze hoeveel per stuk ? Inderdaad kan ik 65 keer 1 doosje van 10 stuks kopen maar dat geeft niet weer hoeveel dus de eind-per-stukprijs voor 650 items is ( berekend aan de hand van gegevens van 3 en 10 stuks )?
Kan het niet anders uitleggen , sorry
vr.gr. & thx !
ivan

symaey
Ouder - zaterdag 19 december 2020

Antwoord

Hallo Ivan,

Als we aannemen dat de totaalprijs gestaag toeneemt met grotere hoeveelheden (wiskundig: lineair toeneemt), dan bereken we dit als volgt:

De meerprijs van 7 stuks is 12,64-4,40=8,24. De meerprijs per stuk is dan 8,24/7$\approx$1,17714.
De meerprijs voor 3 stuks is dan 3·1,17714$\approx$3,531

De totaalprijs voor 3 stuks is 4,40. Je betaalt dus een vast bedrag van 4,40-3,531=0,869.

Voor 650 stuks betaal je dan:
650·1,17714+0,869=766,01

De prijs per stuk komt hiermee op 766,01/650=1,18.

GHvD
zaterdag 19 december 2020

©2001-2024 WisFaq