Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 90785 

Re: Richtingsvectoren bepalen

Deze stelsel stelt eigenlijk de rechte E voor. Wat ik niet versta is, hoe ik uit deze stelsel mijn richtingsvectoren kan bepalen van rechte E.

B.H
Student universiteit België - zondag 25 oktober 2020

Antwoord

Er zijn veel verschillende manieren om dat aan te pakken. Het gaat om de snijlijn van twee vlakken. Als je twee punten op die snijlijn kent dan ben je er wel.

2x − y − 4z + 2 = 0
−x + 2y − z − 4 = 0

Neem $x=0$, Je krijgt dan een stelsen van twee vergelijkingen met twee onbekenden dat je op kan lossen:

-y-4z+2=9
2y-z-4=0

Geeft:

y=2
z=0

Kennelijk is (0,2,0) een punt van de snijlijn.

Neem y=0.

Dat geeft (-3,0,-1) is ook een punt van de snijlijn.

Kan je dan de rchtingsvector van de snijlijn bepalen?

WvR
zondag 25 oktober 2020

©2001-2024 WisFaq