Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bedrag verdelen

Je verdeelt een geldbedrag over vier personen (A, B, C en D). Elke persoon krijgt een ander bedrag:

A krijgt 20 % meer dan het gemiddelde van de 4 personen. Voor de duidelijkheid: uiteindelijk krijgen de vier personen samen het hele bedrag. A krijgt daarvan een kwart + 20% van zo'n kwart. Daarna verlaat persoon A de kamer.

Er blijven drie personen over, met wie een soortgelijke verdeling plaatsvindt:

B krijgt 20 % meer dan het gemiddelde van de 3 overgebleven personen en verlaat de kamer.
C krijgt 20 % meer dan het gemiddelde van de 2 overgebleven personen.
D ontvangt de overgebleven € 168,-.

Het oorspronkelijke, te verdelen bedrag is 496.Stel geldbdrag is x. Voor A=1/4x+1/20x=3/10xBlijft over voor B,Cen D: x-3/10x=7/10x.Het gemiddelde voor B,C en D is:7x/10:3=7/30x.B krijgt dan7/30xx1/5=7x/150.Voor C en D blijft over7/10x-7x/150=49/75x.Het gemiddelde voorC en D is 49x/75:2=98x/75.98x/75x1/5=98x/375.Voor D blijft over 49x/75-98x/375=127x/375.127x/375=168.x is dan afgerond 496.

Vraag : Is dit goed ?

K Boon
Ouder - woensdag 12 augustus 2020

Antwoord

Het klopt dat persoon A 3/10x krijgt. B krijgt echter niet alleen de 20% extra (7x/150), maar ook nog een derde deel van het overgebleven bedrag.

GHvD
woensdag 12 augustus 2020

 Re: Bedrag verdelen 

©2001-2024 WisFaq