Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 90171 

Re: Re: Re: Re: Reikwijdte van een ladder

Dag Floor,
En wat nu met mijn uitkomst die neerkant op 5,73.
Ik verneem van een vriendin, ook een wiskundige dat er een elegante oplossing is in goniometrische richting.Een relatie tussen x en hoek alplha .
Groeten,
Rik

Rik

RIK LE
Iets anders - maandag 29 juni 2020

Antwoord

Hier is een (al dan niet elegante) poging.

Stel de hoek die de ladder met de grond maakt gelijk aan $\alpha$.
Dan geldt voor het stuk, $a$, van de ladder tot aan de dakrand dat $8.5=a\sin\alpha$. Het stuk dat boven de dakrand uitsteekt is $20-a$ lang, en de horizontale component daarvan is $(20-a)\cos\alpha$.
Dus
$$x=(20-a)\cos\alpha= 20\cos\alpha-8.5\cdot\frac{\cos\alpha}{\sin\alpha}
$$differentieren:
$$\frac{dx}{d\alpha} = -20\sin\alpha+\frac{8.5}{\sin^2\alpha}
$$Die afgeleide is gelijk aan nul als
$$\sin\alpha=\sqrt[3]{\frac{8.5}{20}}
$$Noem dat laatste getal even $S$; dan volgt dus $a=8.5/S$ en $\cos\alpha=\sqrt{1-S^2}$ en daarmee
$$x=\left(20-\frac{8.5}S\right)\cdot\sqrt{1-S^2}
$$Nu invullen.

kphart
dinsdag 30 juni 2020

©2001-2024 WisFaq