Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reikwijdte van een ladder

Goede middag,

De brandweer moet soms met een ladder zo ver mogelijk over een plat dak reiken. Ga uit van een ladder die tot 20 meter kan uitgeschoven worden en waarvan de voet zich op 1,5 meter van de grond bevindt. Bereken de maximale horizontale reikwijdte r over de dakrand bij een dakrandhoogte van 10 meter.
Antwoord (5,73 meter).

Ik ben al bezig geweest met verhoudingen in driehoeken uit te proberen, maar ik kom er niet uit. Graag wat uitleg over het opstellen van deze functie die ik verder zelf wel zal oplossen.

Vriendelijke groeten

Rik Le
Iets anders - donderdag 25 juni 2020

Antwoord

Beste Rik,

Zet je de voet van de ladder op afstand $x$ van de muur, dan is het (schuine) stuk ladder tot de dakrand $\sqrt{x^2 +8,5^2}$ lang en reikt hij tot de dakrand uiteraard over een horizontale afstand van $x$.

De geheel uitgeschoven ladder van 20 meter reikt uiteraard verder. Hij is $\eqalign{\frac{20}{\sqrt{x^2 +8,5^2}}}$ keer zo lang als het stuk tot de dakrand. Dan reikt hij vanaf de voet ook dezelfde factor keer zo ver als tot de dakrand. Kom je er verder zelf uit?

Groet,

FvL
donderdag 25 juni 2020

 Re: Reikwijdte van een ladder  

©2001-2024 WisFaq