Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 89986 

Re: Oppervlakte bij vergroten

Ronald heeft een model van Boeing 737 op schaal 1:40. Het model heeft een lengte van 90 cm en een spanwijdte van 85 cm. De vleugeloppervlakte van hert model is 1000 cm³.
  1. Bereken de lengte en spanwijdte van een echte Boeing 737
  2. Bereiken de vleugeloppervlakte van een echte Boeing 737

Hujbnm
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 28 mei 2020

Antwoord

Zo'n opgave kan je zo aanpakken:
  1. Een schaal van 1:40 betekent dat 1 cm in je model 40 cm is in werkelijkheid. De lengte wordt 40 keer zo groot. De lengte en de spanwijdte van de echte Boeing is 40 keer zo groot als in het model:

    ✈ lengte = 40 × 90 cm = 3600 cm = 36 meter
    ✈ spanwijdte = 40 × 85 cm = 3400 cm = 34 meter

  2. Als de lengte 40 keer zo groot wordt dan wordt de oppervlakte 402=1600 keer zo groot. De vleugeloppervlakte in het model was 1000 cm2:

    ✈ vleugeloppervlakte = 1600 × 1000 = 1.600.000 cm2 = 160 m2.
Helpt dat?

WvR
donderdag 28 mei 2020

©2001-2024 WisFaq