Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Examenopgave mbo 80-81

Bij b. lukt het me niet de punten te vinden zoals moet staan in het model voor P(3,3) en P( -1,1) en Q(5,4) en Q(-3,0).

Ten opzichte van het rechthoekig assenstelsel OXY zijn gegeven de lijn l: v=(1,2)+l(2 ,1), het punt A(1,2) en het punt M(3,-2).
  1. Bepaal de vergelijking van lijn m door A die loodrecht op de lijn l staat.
    Daar had ik geen moeite mee 2x+y=4
  2. Bereken de coördinaten van de punten P en Q op de lijn l zodat PA=PQ=√5.
Ik heb mijn uitwerking opgestuurd.

mboudd
Leerling mbo - woensdag 15 april 2020

Antwoord

Je kunt het berekenen door een willekeurig punt P te kiezen op l:

\begin{array}{l} l:\left( {\begin{array}{*{20}c} x \\ y \\ \end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c} 1 \\ 2 \\ \end{array}} \right) + \lambda \left( {\begin{array}{*{20}c} 2 \\ 1 \\ \end{array}} \right) \\ A(1,2) \\ P(1 + 2\lambda ,2 + \lambda ) \\ d(P,A) = \sqrt {\left( {2\lambda } \right)^2 + \left( \lambda \right)^2 } = \sqrt 5 \\ \lambda = ... \vee \lambda = ... \\ P(...,...)\,\,\,of\,\,\,P(...,...) \\ \end{array}

...en dan kijken naar d(P,Q).

Je had ook naar de tekening kunnen kijken en dan kom je er ook wel uit.

q89619img1.gif

Maar om het leren is berekenen wel een goede oefening.

Ik kijk nog even naar je uitwerking. Bij het berekenen van de afstand moet je kijken naar het verchil in de coördinaten. Zie boven! Je kan dan \lambda uitrekenen.

WvR
woensdag 15 april 2020

 Re: Examenopgave mbo 80-81 

©2001-2025 WisFaq