Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 89549 

Re: Re: Examenopgave mbo 77-78

Voor één waarde van a is dat gelukt voor die andere niet maar die is negatief $-2\frac{8}{9}$) dat staat in het model.
Ik heb mijn uitwerking opgestuurd.

mboudd
Leerling mbo - dinsdag 7 april 2020

Antwoord

Bij 't laatste stuk veeg je de absoluutstrepen onder het tapijt!

Het moet zijn:

$
\eqalign{
& \left| {9a - 24} \right| = \sqrt {2500} \cr
& \left| {9a - 24} \right| = 50 \cr
& 9a - 24 = 50 \vee 9a - 24 = - 50 \cr
& 9a = 74 \vee 9a = - 26 \cr
& a = 8\frac{2}
{9} \vee a = - 2\frac{8}
{9} \cr}
$

We hadden eerder in de cursus steeds het kwadraat genomen om de absoluutstrepen te omzeilen, maar zo als hier kan het ook. Je moet dan twee gevallen onderscheiden.

WvR
dinsdag 7 april 2020

©2001-2024 WisFaq