Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 89545 

Re: Examenopgave mbo 77-78

Bij vraag b kom ik niet helemaal uit mijn uitwerking:

Bereken de waarde(n) die a kan hebben als gegegeven is dat de afstand van lijn m tot vlak V gelijk is aan √10.

Ik heb mijn uitwerking opgestuurd.

mboudd
Leerling mbo - dinsdag 7 april 2020

Antwoord

Voor de afstand van een lijn tot een vlak zou je eerst een vlak moeten bepalen door een punt van V. Dat vlak snijden met de lijn m, enz. Dat is niet handig.

Wat weten we:

$
\begin{array}{l}
d(m,V) = \sqrt {10} \\
m:\left( {\begin{array}{*{20}c}
x \\
y \\
z \\
\end{array}} \right) = \left( {\begin{array}{*{20}c}
0 \\
0 \\
a \\
\end{array}} \right) + \mu \left( {\begin{array}{*{20}c}
3 \\
0 \\
{ - 4} \\
\end{array}} \right) \\
V:12x - 5y + 9z = 24 \\
\end{array}
$

Als je nu 's een willekeurig punt $
P(3\mu ,0, - 4\mu + a)
$ van $m$ neemt en dan de afstand tot $V$ berekent? Je weet wat die afstand moet zijn. Oplossen en je weet wat je voor $a$ moet nemen zodat de afstand gelijk aan $
\sqrt {10}
$ is.

Zou dat lukken?

WvR
dinsdag 7 april 2020

 Re: Re: Examenopgave mbo 77-78 

©2001-2024 WisFaq