Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 89293 

Re: Parametervoorstelling en cartesische voorstelling

Wel het moet evenwijdig zijn met die rechte, dus dezelfde richtingsgetallen nemen maar hoe kan je die aflezen? Het is ook die notatie die ik niet goed begrijp. En misschien dit punt invullen in de richtruimte en zo de steunvector vinden?

Elena
3de graad ASO - zaterdag 7 maart 2020

Antwoord

Prima. Je kunt de richtingsgetallen natuurlijk maar aflezen bij een parametervergelijking. Je moet de gegeven cartesische vergelijking dus omzetten naar een parametervergelijking. Dat kan eenvoudig door één van de veranderlijken gelijk te stellen aan de parameter.

Je vindt dan bijvoorbeeld:

$z=r$
$x-3r=2 \Rightarrow x=2+3r$
$2+3r+y-r=4 \Rightarrow y=2-2r$

Nu kun je makkelijk een stel richtingsgetallen aflezen. Kun je zo verder?

js2
zaterdag 7 maart 2020

 Re: Re: Parametervoorstelling en cartesische voorstelling 

©2001-2024 WisFaq