Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een isometrie van positieve reële lijn naar zichzelf

Gegeven is een afstandsfunctie d(x,y) = |x-y| werkend op \mathbf{R}_{>0} naar zichzelf. Zij f een isometrie werkend op (\mathbf{R}_{>0}, d) naar zichzelf.

Gegeven is dat voor alle x in de metrische ruimte geldt:
f(x) \geq x.

Gevraagd wordt om een strengere eis te bewijzen, namelijk: f(x) = x.

Ik begrijp dat als we aannemen dat f(x)>x we dan geen bijectieve functie zijn (en dus een tegenspraak hebben met het gegeven dat f een isometrie is). De reële halfrechte schuift namelijk een stukje op. Echter lukt het me niet om dit formeel hard te maken. Voornamelijk omdat er geen 'kleinste element' is dat ik als voorbeeld kan gebruiken.

Dennis
Student universiteit - donderdag 13 februari 2020

Antwoord

Neem twee punten a en b in (0,\infty), zeg met a < b. Elk postief getal x ligt nu vast door de twee absolute waarden |x-a| en |x-b|. Daarmee ligt f(x) dus vast ten opzichte van f(a) en f(b).
Nu kan gelden f(a) < f(b) of f(a) > f(b). In het eerste geval kun je beredeneren dat f gegeven wordt door f(x)=x+c met c=f(a)-a. In het tweede geval door f(x)=-x+c met c=a+f(a). In dat laatste geval heeft f negatieve waarden, voor voldoend grote x, dus dat kan niet optreden.
Blijft de eerste mogelijkheid.

kphart
donderdag 13 februari 2020

 Re: Een isometrie van positieve reële lijn naar zichzelf 

©2001-2025 WisFaq