Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een primitieve bepalen

Het is al een tijdje geleden dat ik aan mijn wiskunde heb gewerkt maar ik weet niet of ik opnieuw moet beginnen met dit hoofdstuk want ik val meteen over de volgende examenopgave mbo:

Bepaal de primitieve functies van een functie f gedefinieerd door:

x$\to$cos(ax+b)/c

ik weet dat dat de primitieve van cosx is sinx maar de rest weet ik niet meer zo goed.

mboudd
Leerling mbo - zondag 15 september 2019

Antwoord

In principe kan je wel een gokje wagen:

Met $\eqalign{
f(x) = \frac{{\cos (ax + b)}}
{c}
}$ zou je als primitieve iets krijgen als:

$ \eqalign{
F(x) = \frac{{\sin (ax + b)}}
{c}....?
}$

Maar de afgeleide wordt dan:

$ \eqalign{
F'(x) = \frac{{\cos (ax + b)}}
{x} \cdot a
}$

..en dat klopt niet... dus neem:

$ \eqalign{
F(x) = \frac{{\sin (ax + b)}}
{{ac}}
}$

...en controleer dat het klopt!

WvR
zondag 15 september 2019

 Re: Een primitieve bepalen 

©2001-2024 WisFaq