Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 88399 

Re: Deelbaarheid door x-a

Bedankt, maar in de oplossing van m’n boek komen ze terecht op x2-2x-3. Ik denk dat ik snap waarom ze aan -3 komen, maar niet aan de rest van de rest.

Phybe
2de graad ASO - maandag 2 september 2019

Antwoord

Ik ook niet; uit de gegevens kan ik afleiden dat $r(0)=-3$ en dat $r(4)=5$. Verder krijg je $v(1)=0$ (omdat $x-1$ een deler van $v(x)$ is), maar dat geeft niet meer dan $0=-6\cdot q(1)+r(1)$; dus ligt $r(1)$ niet vast en het polynoom $r(x)$ ook nog niet.

kphart
maandag 2 september 2019

©2001-2025 WisFaq