Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 67311 

Re: Verhoudingen

Beste, hartelijk dank voor het uitgebreid antwoord maar ik begrijp het volgende niet goed: 'Voor 1600 kg zand heb je 1 m3 nodig. Om tot de verhouding 1600 kg zand op 150 kg cement te komen, heb je dus nodig:

1 m3 zand op 0,12 m3 cement, ofwel: 100/12 = 25/3. Op elke 25 emmers zand neem je 3 emmers cement (= 81/3 zand op 1 cement).' Vanwaar die 100/12?

Alvast bedankt voor hulp!

Neman
Ouder - vrijdag 23 augustus 2019

Antwoord

Hallo,

Stel, we nemen 1 m3 zand. Dit is 1600 kg zand. Hier wil je 150 kg cement bij voegen. De vraag is dan: hoeveel m3 cement moet je afmeten om 150 kg te krijgen?

We weten: het soortelijk gewicht van cement is 1250 kg/m3. Wanneer we een hele m3 cement zouden nemen, dan wordt dit dus 1250 kg. We willen maar 150 kg, dit is 150/1250=0,12ste deel van een hele m3.

Per 1 m3 zand hebben we dus 0,12 m3 cement nodig.
Per 100 m3 zand hebben we dan 12 m3 cement nodig.

De volumeverhouding zand/cement is zodoende 100/12.

Wanneer je een bepaald volume (bv aantal emmers) zand neemt, dan moet je deze hoeveelheid vermenigvuldigen met 100/12 om de bijbehorende hoeveelheid cement te berekenen.

GHvD
maandag 26 augustus 2019

©2001-2024 WisFaq