Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verhoudingen

Hallo
Het soortelijk gewicht van zand is nog. 1600 kg/m3.
Van cement is dat ongeveer 1250 kg/m3

Voor stabilisé te maken wordt aangeraden een verhouding van 8 zand op 1 cement. Of nog: 8 emmers zand op 1 emmer cement.
Nu kan je stabilisé kopen met 150 kg cement/m3 dus volgens mij is dat 150 kg cement op 1600 kg zand.
Hoe reken ik nu uit hoeveel emmers zand en emmers cement ik moet gebruiken
om te komen tot een verhouding van 150 kg cement op 1600kg zand aub?

Bedankt voor de hulp!

Neman
Ouder - donderdag 5 april 2012

Antwoord

Hallo,

Jouw vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, maar ik vraag me af of je de goede vraag stelt. Eerst maar even het antwoord:

Het soortelijk gewicht van cement is 1250 kg/m3, dit betekent:
1 m3 cement weegt 1250 kg. Voor 150 kg heb je dus nodig:
150/1250 = 0,12 m3 cement.

Voor 1600 kg zand heb je 1 m3 nodig. Om tot de verhouding 1600 kg zand op 150 kg cement te komen, heb je dus nodig:
1 m3 zand op 0,12 m3 cement, ofwel: 100/12 = 25/3. Op elke 25 emmers zand neem je 3 emmers cement (= 81/3 zand op 1 cement).

Echter: de verhouding in het kant-en-klare stabilisé is niet 150 kg cement op 1600 kg zand, dus waarom wil je deze verhouding hebben? Het kant-en-klare stabilisé bevat 150 kg cement/m3, dit heeft een volume van 150/1250 = 0,12 m3. 1 m3 stabilisé bevat dus 0,12 m3 cement, voor het zand blijft dan over:
1 - 0,12 = 0,88 m3. Dit weegt 0,88 x 1600 = 1408 kg. Kennelijk bevat dit stabilisé 150 kg cement op 1408 kg zand, en niet 150 kg cement op 1600 kg zand. De verhouding in m3 (en dus ook in emmers) zou dan zijn: 0,88/0,12 = 71/3 zand op 1 cement.

Hierbij moet worden opgemerkt dat 0,88 m3 zand en 0,12 m3 niet automatisch (0,88 + 0,12) = 1 m3 mengsel oplevert. De vorm en grootte van de deeltjes heeft invloed. Dit kan je vergelijken met het mengen van 0,88 m3 aardappelen en 0,12 m3 erwtjes. Omdat de erwtjes tussen de aardappelen passen, zal het totaal minder groot zijn dan 1 m3. Ik zou dus niet zomaar op deze wijze de verhouding in het gekochte stabilisé terugrekenen om dit vervolgens zelf samen te stellen.

Voor zover ik de situatie kan overzien, zou ik kiezen uit twee mogelijkheden:
  • Meng zelf cement en zand in de aangeraden verhouding van 8 emmers zand op 1 emmer cement, de gewichtsverhouding is (8·1600)/1250$\approx$10,2/1; of:
  • Gebruik het kant-en-klare mengsel
Hopelijk is het duidelijk zo. Zo niet: stel gerust nog een vraag.

GHvD
vrijdag 6 april 2012

 Re: Verhoudingen 
Re: Verhoudingen

©2001-2024 WisFaq