Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 88274 

Re: Eerste afgeleide

Goedemorgen en week,

Door mijn nonchalante notatie van de functie en de later erin geplaatste haakjes is een en het ander helaas verkeerd gegaan. In f(x) wordt de logaritme genomen van een breuk waar x in de teller zowel als in de noemer voorkomt, dus:

f(x)= ln[x / 1-x2].

Met belangstelling zie ik wederom de ontwikkeling van de eerste afgeleide ervan tegemoet.

Adriaa
Ouder - maandag 1 juli 2019

Antwoord

We doen nog een poging:

$
\eqalign{
& f(x) = \ln \left( {\frac{x}
{{1 - x^2 }}} \right) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{{\frac{x}
{{1 - x^2 }}}} \cdot \left( {\frac{{1 \cdot \left( {1 - x^2 } \right) - x \cdot - 2x}}
{{\left( {1 - x^2 } \right)^2 }}} \right) \cr
& f'(x) = \frac{{1 - x^2 }}
{x} \cdot \left( {\frac{{1 - x^2 + 2x^2 }}
{{\left( {1 - x^2 } \right)^2 }}} \right) \cr
& f'(x) = \frac{{1 - x^2 }}
{x} \cdot \left( {\frac{{1 + x^2 }}
{{\left( {1 - x^2 } \right)^2 }}} \right) \cr
& f'(x) = \frac{{1 + x^2 }}
{{x\left( {1 - x^2 } \right)}} \cr}
$

Je moet maar 's zien. Handig...

Naschrift

Maar soms is het handig om de functie anders te schrijven:

$
\eqalign{
& f(x) = \ln \left( {\frac{x}
{{1 - x^2 }}} \right) \cr
& f(x) = \ln (x) - \ln \left( {1 - x^2 } \right) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{x} - \frac{1}
{{1 - x^2 }} \cdot - 2x \cr
& f'(x) = \frac{1}
{x} + \frac{{2x}}
{{1 - x^2 }} \cr
& f'(x) = \frac{{1 - x^2 }}
{{x\left( {1 - x^2 } \right)}} + \frac{{2x^2 }}
{{x\left( {1 - x^2 } \right)}} \cr
& f'(x) = \frac{{1 - x^2 + 2x^2 }}
{{x\left( {1 - x^2 } \right)}} \cr
& f'(x) = \frac{{1 + x^2 }}
{{x\left( {1 - x^2 } \right)}} \cr}
$

Is dat handig?

PS
Er missen in je vraag nog steeds een paar haakjes...

Naschrift
Als je afziet van het onder-één-noemer zetten zou dit ook nog aardig zijn:

$
\eqalign{
& f(x) = \ln \left( {\frac{x}
{{1 - x^2 }}} \right) \cr
& f(x) = \ln \left( x \right) - \ln \left( {1 - x^2 } \right) \cr
& f(x) = \ln (x) - \ln ((1 - x)(1 + x)) \cr
& f(x) = \ln (x) - \left( {\ln (1 - x) + \ln (1 + x)} \right) \cr
& f(x) = \ln (x) - \ln (1 - x) - \ln (1 + x) \cr
& f'(x) = \frac{1}
{x} + \frac{1}
{{1 - x}} - \frac{1}
{{1 + x}} \cr}
$

WvR
maandag 1 juli 2019

 Re: Re: Eerste afgeleide 

©2001-2025 WisFaq