Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kosten per ton

Ik heb de volgende opgave gemaakt waar ik zelf op antwoord b. kom maar het moet a. zijn. Iemand een idee waarom?

Een ondernemer vervoert voor een bouwmaterialenhandel bundels met houtwerk en kozijnen met een trekker oplegger met een laadvermogen van 20 ton. Op de bouwplaatsen wordt er gelost met het beschikbare materiaal van de aannemers.

De vervoerder moet op jaarbasis 6.000 ton aan lading vervoeren voor deze klant. De wagen wordt per jaar 48 weken ingezet, 5 dagen per week. De vaste kosten per jaar heeft de onder-nemer geraamd op 24.000 C per jaar.

De variabele kosten bedragen 0,35 €/km. De loonkosten voor de chauffeur zijn 18 € per uur. De ritten die de ondernemer doet bedragen gemiddeld 10 uur per dag, hij kan gemiddeld 2 (volledig beladen) ritten per dag doen en de gemiddelde ritafstand is 240 kilometer.

Als de auto niet ingezet wordt voor de bouwmaterialenhandel, gebruikt de vervoeder de auto voor een andere klant. Wat zijn de totale (gemiddelde) kosten per ton voor deze vervoerder?

a. 11,2 €/ton.
b. 13,2 €/ton.
c. 14,2 €/ton.
d. 17,2 €/ton.

mboudd
Leerling mbo - vrijdag 3 mei 2019

Antwoord

Beste Mboudd,

Van de 48 weken waarin de wagen wordt ingezet, zijn er maar 30 nodig om de 6000 ton te vervoeren. In die 30 weken reken je de personeelskost en de kilometerkost. Vergeet niet om van de vaste kost van 24000 euro enkel het deel (30/48) door te rekenen wanneer er voor de bouwmaterialenhandel gereden wordt; buiten die 30 weken wordt de wagen immers voor een andere klant ingezet:
$$\frac{30\mbox{ w} \cdot 5 \mbox{ d/w} \left( 18 \mbox{ e/u}\cdot 10 \mbox{ u} + 2 \cdot 240 \mbox{ km}\cdot 0.35 \mbox{ e/km}\right)+\tfrac{30}{48}\,24000}{6000}$$Helpt dat?

mvg,
Tom

td
vrijdag 3 mei 2019

 Re: Kosten per ton 

©2001-2024 WisFaq