Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lokale extremen

Gegeven functie f(x)=1/3x3+1/2x2-6x+a
  1. bepaal op welke intervallen f stijgt of daalt
  2. bepaal bij welke x-waarden lokale extremen optreden
  3. Bepaal de waarde(n) van a zodanig dat de grafiek van f raakt aan de x-as
Ik heb alleen a. hier met afgeleide op 0 stellen b. en c. vind ik lastiger.

mboudd
Leerling mbo - zondag 14 april 2019

Antwoord

Probeer je de grafiek voor te stellen!
  1. stijgen: x$<$-3 of x$>$2
    dalen: -3$<$x$<$2
  2. Mogelijke kandidaten voor extremen zijn x=-3 of x=2
    Gezien het tekenverloop van de afgeleide (stijgen en dalen) kun je dan iets zeggen over de aard van deze extremen?
  3. Als f raakt aan de x-as dan raakt f de x-as in x=-3 of x=2. Kan je dan de bijbehorende waarde voor a berekenen?
Lukt dat daarmee?

WvR
maandag 15 april 2019

 Re: Lokale extremen 

©2001-2024 WisFaq