Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 87592 

Re: Re: Re: Re: Re: Poolvergelijking ellips

Microsoft Excel heeft 3 uur nodig om de booglengte v/e ellips numeriek met Riemann te berekenen. Dan reken ik voor tan(.99999pi/2)=1E03 en delta rechthoekjes =1E-05. Voor bijv een halve cirkel is het resultaat 3,139...... Niet exact pi dus.
Hebben jullie op de TU Delft snellere computers die met bv tan(.999999999999pi/2)=1E15 en delta=1E-10 kunnen rekenen?
Alvast dank en mvg,

Herman
Ouder - dinsdag 12 februari 2019

Antwoord

Nee, zilke goede computers hebben we niet en dat kun je zelf beredeneren: je wilt $2\times\pi\times10^{10}$ stapjes doen; met, zeg, honderduizend stapjes per seconde kost dat ruim zeshonderduizend sekonden en dat is ongeveer een week.

Overigens, ik zie niet waar die $\tan\frac\pi2$ vandaan komt, je oorspronkelijke integraal
$$
a(1-e^2)\int_{-\pi}^\pi\frac{\sqrt{1+e^2+2e\cos x}}{(1+e\cos x)^2}\,\mathrm{d}x
$$is vrij tam en de meeste numerieke methoden benaderen hem vrij snel. Kijk maar eens naar deze twee: de Trapeziumregel en de Regel van Simpson.
En je hoeft alleen maar van $0$ tot $\frac\pi2$ te integreren, dat geeft een kwart van de boog.

Ten slotte: kies en ander onderwerp want `Poolvergelijking Ellips' is nu een warboel.

Zie Wikipedia: numerieke integratie

kphart
woensdag 13 februari 2019

©2001-2024 WisFaq