Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 86935 

Re: Afronden significante berekeningen

Top! Nu begin ik het beter te begrijpen. Nog een vraagje:
Stel je rekent 250 cm x 50 cm x 0,5 cm, dan is het antwoord (62,50) toch in één significant cijfer, dus 0,6 x 102?

En als je 28,4 kilogram moet omrekenen naar gram, gebruik je dan de wetenschappelijke notatie ivm de significante cijfers (284.000 $\to$ 28,4 x 104?

Bedankt voor de hulp!

Joep
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 7 oktober 2018

Antwoord

Hallo Joep,

Je hebt wel goed gelet op het aantal significante cijfers, maar je maakt rekenfouten (of typfouten), en er is nog een extra afspraak over de wetenschappelijke notatie.

250 x 50 x 0,5 = 6250, niet 62,50.
Wellicht wil je omrekenen van cm3 naar m3, maar bedenk dan dat 6250 cm3 gelijk is aan 0,006250 m3 (van cm naar meter is twee 'stappen', komma verplaatst 3 cijfers per stap omdat het over inhoud gaat).

Verder: bij de wetenschappelijke notatie plaats je één cijfer (niet nul) voor de komma, de overige cijfers achter de komma. Dus:
Afmetingen: 250 cm x 50 cm x 0,5 cm
Inhoud is 6250 cm3 = 6,250·103 cm3
Afronden op één significant cijfer: 6·103 cm3

In kubieke meters:
0,006250 m3 = 6,250·10-3 m3
Afronden op één significant cijfer: 6·10-3 m3

Tweede voorbeeld:
28,4 kg is 28400 gram (niet 284000), ofwel 2,8400·104 gram.
Afronden op drie significante cijfers: 2,84·104 gram.

GHvD
zondag 7 oktober 2018

©2001-2024 WisFaq