\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 86827 Re: Snijpunten van twee cirkels Uit de vergelijking 2x+2y=25 leid ik af: y=25/2-x. Als ik y inbreng in de formule x2+y2=25 loop ik vast - wat doe ik verkeerd? metdank! walter Ouder - woensdag 12 september 2018 Antwoord Je doet niks fout.$\eqalign{ & x^2 + \left( {\frac{{25}}{2} - x} \right)^2 = 25 \cr & x^2 + x^2 - 25x + \frac{{625}}{4} = 25 \cr & 2x^2 - 25x + \frac{{625}}{4} = 25 \cr & 8x^2 - 100x + 625 = 100 \cr & 8x^2 - 100x + 525 = 0 \cr & D = \left( { - 100} \right)^2 - 4 \cdot 8 \cdot 525 = - 6800 \cr & {\text{Geen}}\,\,{\text{oplossing}} \cr}$Er zijn geen snijpunten!NaschriftDe methode klopt natuurlijk wel, maar 't was wellicht handiger geweest om van tevoren een plaatje te maken:$\eqalign{ & x^2 + y^2 = 25 \cr & x^2 + y^2 - 2x - 2y = 0 \cr & \cr & x^2 + y^2 = 25 \cr & \left( {x - 1} \right)^2 - 1 + \left( {y - 1} \right)^2 - 1 = 0 \cr & \cr & x^2 + y^2 = 25 \cr & \left( {x - 1} \right)^2 + \left( {y - 1} \right)^2 = 2 \cr}$Zie ook cirkelvergelijkingen WvR woensdag 12 september 2018 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Uit de vergelijking 2x+2y=25 leid ik af: y=25/2-x. Als ik y inbreng in de formule x2+y2=25 loop ik vast - wat doe ik verkeerd? metdank! walter Ouder - woensdag 12 september 2018
walter Ouder - woensdag 12 september 2018
Je doet niks fout.$\eqalign{ & x^2 + \left( {\frac{{25}}{2} - x} \right)^2 = 25 \cr & x^2 + x^2 - 25x + \frac{{625}}{4} = 25 \cr & 2x^2 - 25x + \frac{{625}}{4} = 25 \cr & 8x^2 - 100x + 625 = 100 \cr & 8x^2 - 100x + 525 = 0 \cr & D = \left( { - 100} \right)^2 - 4 \cdot 8 \cdot 525 = - 6800 \cr & {\text{Geen}}\,\,{\text{oplossing}} \cr}$Er zijn geen snijpunten!NaschriftDe methode klopt natuurlijk wel, maar 't was wellicht handiger geweest om van tevoren een plaatje te maken:$\eqalign{ & x^2 + y^2 = 25 \cr & x^2 + y^2 - 2x - 2y = 0 \cr & \cr & x^2 + y^2 = 25 \cr & \left( {x - 1} \right)^2 - 1 + \left( {y - 1} \right)^2 - 1 = 0 \cr & \cr & x^2 + y^2 = 25 \cr & \left( {x - 1} \right)^2 + \left( {y - 1} \right)^2 = 2 \cr}$Zie ook cirkelvergelijkingen WvR woensdag 12 september 2018
WvR woensdag 12 september 2018
©2001-2024 WisFaq