Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Permutatie

Wat is de variatie als ik 3 keer een munt opgooi met 2 keer kop?

Aantal combinaties is 3. De permutatie is dan 6. Welke zijn dat dan als ik ze helemaal uitschrijf?

Alvast dank.

Herman
Ouder - maandag 3 september 2018

Antwoord

Beste Jan

Je vraag is ietwat verwarrend. Ik zie namelijk niet hoe je bij drie maal een munt opgooien permutaties kan gaan berekenen.

Wat wel kan is kijken hoeveel variaties of combinaties je kunt maken.

Als je drie maal een munt opgooit, dan kies je driemaal uit twee mogelijkheden (kop of munt). We noemen dit herhalingsvariaties en herhalingscombinaties omdat je meerdere keren hetzelfde kunt 'kiezen' (je kunt tweemaal kop werpen).

Voor de (ongeordende) keuzes (combinaties) geldt:

$\eqalign{\bar{C_2^3}=C_4^3=\frac{4!}{3!1!}=4}$.

De mogelijkheden zijn: MMM, KKK, KKM, MMK

Voor de (geordende) keuzes (variaties) geldt:
$\bar{V_2^3}=2^3=8$. De mogelijkheden zijn: KKK, KKM, KMK, MKK, MMK, MKM, KMM, MMM.

Nogmaals, hoe je hier permutaties bij zou betrekken is me niet helemaal duidelijk.

js2
maandag 3 september 2018

 Re: Permutatie 
 Re: Permutatie 

©2001-2024 WisFaq