Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten van vierkantswortels

Hoi wisfaq, zouden jullie mij kunnen helpen met de volgende opgave?

\eqalign{\lim_{x \to 3}\frac{\sqrt{x+6}-\sqrt{3x}}{\sqrt{x-3}}}

Hoe los ik dit op? Ik heb al alles geprobeerd, en zit er al uren op te zoeken. Bedankt!

Xavier
Student universiteit België - dinsdag 7 augustus 2018

Antwoord

Beste Xavier,

Wellicht heb je gezien dat je bij dit soort limieten met worteluitdrukkingen kan proberen om teller en noemer met een gepaste toegevoegde uitdrukking te vermenigvuldigen:
\frac{\left(\sqrt{x+6}-\sqrt{3x}\right)\left(\sqrt{x+6}+\sqrt{3x}\right)}{\sqrt{x-3}\left(\sqrt{x+6}+\sqrt{3x}\right)}
Gebruik in de teller nu (a-b)(a+b)=a^2-b^2en vereenvoudig tot:
\frac{6-2x}{\sqrt{x-3}\left(\sqrt{x+6}+\sqrt{3x}\right)}
Merk nu op dat 6-2x=-2(x-3) en deel \sqrt{x-3} weg in teller en noemer; kan je zo verder?

mvg,
Tom

td
dinsdag 7 augustus 2018

 Re: Limieten van vierkantswortels 

©2001-2025 WisFaq