Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Asymptoten en schalen

Goedemorgen,

De volgende twee vragen worden op het oefententamen als meerkeuzevragen aan mij gesteld. Kunnen jullie mij uitleggen hoe ik tot het juiste antwoord kom?

1. De grafiek van de functie y = 3x4 is een rechte lijn...
  1. als op beide assen een lineaire schaal wordt gebruikt.
  2. als de schaal op de y-as lineair is en de schaal op de x-as logaritmisch.
  3. als de schaal op de x-as lineair is en de schaal op de y-as logaritmisch.
  4. als op beide assen een logaritmische schaal wordt gebruikt.
  5. in geen enkel van bovenstaande alternatieven.
Met d als juist antwoord.

2. Bepaal zowel de horizontale als de verticale asymptoot van de functie h(x) = 1/(1-x)2

Ik snap dat de horizontale asymptoot hier 0 is, maar als antwoord voor de verticale asymptoot wordt er x = 1 gegeven. Kunt u uitleggen hoe ik hieraan kom?

Alvast bedankt!

Bo
Student universiteit - zaterdag 4 augustus 2018

Antwoord

1.
Als het goed is (voorkennis!) weet je dat een machtsfunctie op dubbellogaritmisch papier een rechte lijn geeft. Zie bijvoorbeeld logaritmische schaal of formules omwerken.

2.
Voor het vinden van verticale asymptoten ga je te werk als op verticale asymptoten.

WvR
zaterdag 4 augustus 2018

 Re: Asymptoten en schalen 

©2001-2024 WisFaq