Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

DV en particuliere oplossing

Goede dag
Ik heb volgende DV:
2y"+5y'-3y= 6+7e^(x/2) en randvoorwaarden Y(0)=0 en y'(0)=1
Ik vind voor Y(h(: C(1)e^x1/2+C(2)e^-3x
Voor Y(p) dacht ik aan
Y()= Ae^2t+Bx+cC maar ik kom er niet uit.
Het antwoord (Wolfram) is
y(x)= C(1)e^(x/2(+C(2)e^(-3x) -7e^x/2/3 -2
Wat goede raad mag altijd ..
Met oprechte dank
Rik

Lemmen
Iets anders - maandag 23 juli 2018

Antwoord

De homogene oplossing is goed en bevat een term e^(0.5x) die ook in het rechterlid zit.
Je zult voor een particuliere oplossing dus iets moeten proberen zoals
y = A.x.e^(0.5x) + B.e^(0.5x) + C

Mijn Wolfram geeft overigens een andere oplossing dan de jouwe!
Verder vermeldt je vraag wat vaagheden zoals een variabele t, een cC en een x/2/3

MBL
maandag 23 juli 2018

 Re: DV en particuliere oplossing 

©2001-2024 WisFaq