Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 85950 

Re: Sinusoide

Geweldig! (geen gekaanstekerij) Helaas kan ik er er visueel (stereometrisch) geen voorstelling van maken. Is dit mogelijk ?
Bvd
Jaap

Jaap v
Iets anders - donderdag 29 maart 2018

Antwoord

Hallo Jaap,

Stel je een reuzenrad voor. De hoogte van een gondeltje kan je beschrijven met de sinusfunctie y=sin(x), waarin x de tijd in minuten is. Dan is de periode 2$\pi$, dat wil zeggen: na 2$\pi$ minuten (ongeveer 6,26 minuten) is het rad één keer rond.

Een tweede rad draait 4 keer zo snel. Dan is de hoogte van een gondeltje te beschrijven met y=sin(4x). Omdat het rad 4 keer zo snel draait, is de periodetijd 4 keer zo kort. Dus: periode is 2$\pi$/4 = 0,5$\pi$. Dat wil zeggen: na 0,5$\pi$ minuten (ongeveer 1,57 minuten) is het rad één keer rond.

Ofwel: 4 keer zo snel draaien? Periode 4 keer zo kort.

GHvD
donderdag 29 maart 2018

Re: Re: Sinusoide

©2001-2024 WisFaq