Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide bepalen m.b.v. gebroken exponenten

Ik snap enkele opgaven niet hoe je een afgeleide moet berekenen:

1. f(x)=(2x) . Hoe bereken je hier de afgeleide?

2. 1/40q+150/q . Het eerste gedeelte 1/40q weet ik hoe ik een afgeleide moet maken. Het antwoord is namelijk 1/40=0.025. Maar 150/q weet ik niet hoe ik de afgeleide moet uitrekenen.
In het antwoordenboek stond als antwoord: 0.025-150/q2. maar hoe kom ik er aan?

3.. (9000000/x) -3500. Hoe bereken je hier de afgeleide?

May
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 15 maart 2003

Antwoord

2x
als een macht schrijven:
(2x)1/2
exponent 1 omlaag,1/2 naar voren, plus de kettingregel:
1/2(2x)-1/2·2
herschrijven:
2/2·1/2x = 1/2x

150/q = 150·q-1. De uitwerking wordt dan:
150·-1·q-2=-150/q2

Probeer jij die laatste?
Dat lukt je nu vast wel.

Succes

pl
zaterdag 15 maart 2003

 Re: Afgeleide bepalen m.b.v. gebroken exponenten 

©2001-2025 WisFaq