Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossing beginwaardeprobleem

Hallo,

Daar ben ik weer
Ik ben al een heel eind met dit onderwerp, maar loop nu vast bij het oplossen van dit beginwaardeprobleem. Ik heb de berekening die ik tot nu toe heb erbij gezet, klopt dit? en hoe moet ik nu verder?

Geef de algemene oplossing van:
c. y'(t) = 2(5-y(t))

Mijn uitwerking tot nu toe:
y'(t) = 2(5-y(t)) = y'(t) = 10-2y(t)
1/y(t)y'(t) = k $\to$ 1/10-2y(t)y'(t) = 1
$\int{}$1/10-2ydt = $\int{}$1dt
u(t) = 10-2y
u'(t) = -2
du/dt = -2
du = -2dt
-2du=dt

invullen geeft:
$\int{}$-21/udu= $\int{}$1dt
-2$\int{}$1/udu= $\int{}$1dt
-2ln(u)= ?

Hier loop ik vast.

Bo
Student universiteit - donderdag 14 december 2017

Antwoord

1. De gelijkheid $\int \frac1{10-2y(t)}\,\mathrm{d}t=\int 1\,\mathrm{d}t$ klopt niet met de regel daarvoor; waar is $y'(t)$ gebleven?
2. Als $u(t)=10-2y(t)$ dan volgt $u'(t)=-2y'(t)$ en dus $\frac{\mathrm{d}u}{\mathrm{d}t}=-2y'(t)$.
3. Hoe dan ook: $\mathrm{d}u=-2\mathrm{d}t$ geeft toch $-\frac12\mathrm{d}u=\mathrm{d}t$ lijkt me.
Er mankeert dus nogal wat aan je berekeningen.

Maar je oorspronkelijke vraag verbaast me: je kunt de constante functie $1$ toch wel primitiveren? $\int1\,\mathrm{d}t=t+c$.

kphart
donderdag 14 december 2017

 Re: Oplossing beginwaardeprobleem 

©2001-2024 WisFaq