Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 85222 

Re: Een directe formule geven voor een vergelijking

Bedankt voor het antwoord. Het model klopt inderdaad niet, nu wil ik het zonder oplossen maar daar loop ik tegen een probleem aan. Ik heb namelijk de formule bn = 2n-1 bedacht die lijkt te werken voor elke waarde voor n. Ik wil dan met sterke inductie bewijzen dat deze formule correct is maar ik krijg elke keer deze vergelijking die nooit lijkt te kloppen: 2k-1+k+1 = 2k. Ik begrijp niet waar de fout zit.

Jan
Student universiteit - woensdag 15 november 2017

Antwoord

Kijk nog maar eens goed naar wat je opgeschreven hebt
$$
2^{k-1}+k+1=2^k
$$versus de gegeven betrekking
$$
b_{k+2}=b_{k+1}+2b_k
$$Het eerste heeft niets met het tweede te maken.

Probeer het eens met $b_k=2^{k-1}$, $b_{k+1}=2^k$, en $b_{k+2}=2^{k+1}$.

kphart
donderdag 16 november 2017

©2001-2024 WisFaq