Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 85158 

Re: Bepaal de rest van de veelterm

Beste, ik wil u eerst en vooral bedanken voor uw moeite en aandacht.
Dit is mijn redenering als gevolg van uw aanzet.

De veelterm f(x) heeft bij deling door x2-1 rest x+1 en de veelterm g(x) heeft bij deling door x2−1 rest x−1. Dus:
f(x) = (x2-1)h(x) + x+1
g(x) = (x2-1)j(x) + x-1,

f(x) + g(x) = (x+1)k(x) + 2x
Dus: 2x is de rest van de veelterm f(x)+g(x) bij deling door x+1.

Dit is in tegenstelling met de juiste oplossing die vermeld staat bij mijn opgave. Men zegt namelijk dat -2 de uitkomst is.

Manu V
Student universiteit - vrijdag 27 oktober 2017

Antwoord

Ja, nog even doorgaan met delen: als je van 2x nog twee keer x+1 aftrekt, is de uitkomst -2.

Ofwel, met s(x):=k(x)+2,
f(x) = (x+1)s(x) - 2

hr
vrijdag 27 oktober 2017

©2001-2024 WisFaq