Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ingesloten cirkel

4 cirkels hebben dezelfde straal r en raken elkaar onderling. Hierdoor wordt er dus een deel ingesloten door de 4 cirkels. In dit deel kan je weer een kleinere cirkel tekenen die ook de 4 cirkels raakt. Maar hoe bepaal je nu de straal van die kleine cirkel? Ik weet dat het een halve r is, maar heb geen idee hoe ik dit aantoon? Is de straal automatisch de helft zodra de cirkel wordt ingesloten door de 4 cirkels?

Alvast bedankt
Tom

Tom
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 27 augustus 2017

Antwoord

Hallo Tom,

Ik neem aan dat je de cirkels als volgt bedoelt:

q84970img1.gif

De straal van de grote cirkels is r, de straal van de kleine cirkel is s. Teken nu het blauwe driehoekje met als hoekpunten het middelpunt van één van de grote cirkels, het middelpunt van de kleine cirkel en een raakpunt tussen twee grote cirkels. De schuine zijde van dit rechthoekige driehoekje heeft als lengte r+s, deze is √2 keer zo lang als een korte zijde met lengte r.

Zodoende geldt dus:

r+s = r√2
s = r√2 - r
s = (√2 - 1)r $\approx$ 0,41·r

De kleine cirkel is dus wat kleiner dan je dacht.

GHvD
zondag 27 augustus 2017

 Re: Ingesloten cirkel 

©2001-2024 WisFaq