Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijn door de oorsprong

De raaklijn t aan de grafiek van de functie y=-x3+2x2-36 gaat door de oorsprong. Bepaal de coördinaat van het raakpunt P

bartje
3de graad ASO - maandag 21 augustus 2017

Antwoord

Hallo Bartje,

Als het goed is, heb je in de spelregels gelezen dat het niet de bedoeling is om 'zomaar' een opgave in te sturen, in de hoop dat wij deze voor je oplossen. Je moet ook aangeven wat je zelf al hebt gedaan, of waarom je niet verder komt.

Ik ga er nu van uit dat je niet weet hoe je de opgave aanpakt, dus ik geef je enkele tips om te kunnen starten:
  • Stel de algemene formule op van een lijn t door de oorsprong: g(x)=ax.
  • Bedenk dat in het raakpunt geldt:
    • f(x)=g(x) (ofwel: de grafieken van f en g gaan beide door het raakpunt)
    • f'(x)=g'(x) (ofwel: de grafieken van f en g hebben dezelfde helling)
Dit levert twee vergelijkingen op met twee onbekenden, hiermee is het vraagstuk op te lossen.

Lukt het hiermee?

GHvD
maandag 21 augustus 2017

 Re: Raaklijn door de oorsprong 

©2001-2024 WisFaq