Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84892 

Re: Kansdichtheidsfunctie vinden

Bedankt, en weet u toevallig ook waarom het volgende geldt?

Zij X een continue stochast met verdelingsfunctie Fx.
Als U uniform verdeeld is op het interval [0 , 1] dan is de functie g, zó dat g(U) verdeeld is zoals X, gelijk aan Fx^-1 (de inverse van Fx).
Waarom?

oscar
Student universiteit - zaterdag 12 augustus 2017

Antwoord

F(x) = {definitie verdelingsfunctie}
P(X$\le$x) = {g(U) heeft dezelfde verdeling als X}
P(g(U)$\le$x) = {zie PS}
P(U$\le$g-1(x)) = {U is uniform verdeeld}
g-1(x),

dus F = g-1, dus g = F-1

PS F is stijgend en beeldt R af op [0,1] (R is mijn notatie voor een geschikt deelinterval van uitgebreid met oneindig en min oneindig). Dus F heeft een inverse die stijgend is en [0,1] afbeeldt op R. Ik neem dus aan dat de gegeven functie g stijgend is en [0,1] afbeeldt op R.

hr
zaterdag 12 augustus 2017

©2001-2024 WisFaq