Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Partiële integratie

In mijn wiskunde boek staat de volgende opgave:
bereken 2$\int{}$0 x2 · 45x + 7 dx.
Laat alle tussenstappen zien.

Nu heb ik het antwoord gevonden. Echter heeft het boek geen antwoord voor deze opgave. Om die reden heb ik de integraal ingetikt op WolframAlpha. Echter is mijn gevonden antwoord fout. WolframAlpha kan de stap voor stap oplossing niet weergeven. Toch ben ik erg benieuwd waar ik fout ben gegaan.

Mijn gevonden antwoord is:(418[/5 + 418[/25 + 2·417/ln(4)

Alvast bedankt.

Erwin
Student hbo - vrijdag 7 juli 2017

Antwoord

Ik kan niet goed zien wat de integratiegrenzen zijn maar ik zal je de eerste stap laten zien van het primitiveren, haal eerst $4^7$ buiten de integraal:
$$
\int x^2\cdot 4^{5x+7}\mathrm{d}x = 4^7\int x^2\cdot4^{5x}\mathrm{d}x = 4^7\cdot x^2\frac{4^{5x}}{5\ln 4} - 4^7\int 2x\cdot\frac{4^{5x}}{5\ln 4} \mathrm{d}x
$$
Even opknappen:
$$
\frac{4^7}{5\ln4}\left(x^2\cdot4^{5x} - \int 2x\cdot4^{5x} \mathrm{d}x \right)
$$
In de volgende stap zou ik $\int 2x\cdot 4^{5x} \mathrm{d}x$ apart bepalen en dan hierboven invullen, zo hou je het overzichtelijk.

kphart
zaterdag 8 juli 2017

 Re: Partiële integratie 

©2001-2024 WisFaq