Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekenen

Vier personen kiezen ieder aselect één van de getallen 1,2,3,4. Om misverstanden te voorkomen: we laten toe dat twee of meer personen hetzelfde getal kiezen.
Hoe groot is de kans dat precies 2 van de 4 gekozen getallen gelijk zijn?

Bart
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 13 maart 2003

Antwoord

In het totaal zijn er 4x4x4x4 = 256 mogelijkheden

Hoeveel mogelijkheden zijn er nou waarbij de eerste twee personen beiden een 1 hebben ? Dat zijn er 1x1x3x2 = 6.
Maar die zelfde cijfers hoeven natuurlijk niet twee enen te zijn: dus die 6 mogelijkheden worden met 4 vermenigvuldigd.
En die twee dezelfde cijfers hoeven niet bij persoon 1 en 2 te zitten, er zijn (4 boven 2) = 6 combinaties van personen waar de dezelfde cijfers kunnen zitten.

Totaal 144 mogelijkheden van de 256

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
donderdag 13 maart 2003

 Re: Kansrekenen 

©2001-2024 WisFaq