Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 84409 

Re: Re: Re: Bol in een kegel

Oke prima, duidelijk. Ik heb dan R2 en h ingevuld in de formule, maar krijg wel een vergelijking uit waarvan ik me afvraag of dat wel klopt. Kan het zijn dat die vergelijking inderdaad erg pittig is?

Didier
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 12 mei 2017

Antwoord

Hallo Didier,

Het is inderdaad veel schrijfwerk, heel netjes omgaan met haakjes wegwerken, maar dan blijkt veel tegen elkaar weg te vallen.
Op een kladje heb ik even een stukje uitgeschreven, ik denk dat de berekeningen iets gemakkelijker verlopen wanneer je niet de schuine zijde van de kleine driehoek als onbekende x neemt, maar in plaats daarvan als onbekende de hoogte h van je kegel kiest. De schuine zijde van je driehoek is dan (h-r).

Je start dan met:
  • Pythagoras: z2=R2+h2
    en
  • gelijkvormigheid: z/R = (h-r)/r
Deze tweede vergelijking levert dan:

z2=(h-r)2/r2·R2

Combineren van deze vergelijkingen:

R2+h2 = (h-r)2/r2·R2

Isoleren van R2 levert:

R2 = (h2r2)/(h2-2hr)

Dan is de inhoud van de kegel:

I = 1/3$\pi$R2h = $\pi$/3·(h2r2)/(h-2r)

Het minimum van I vind je door de afgeleide gelijk aan nul te stellen. Hiervoor heb je de quotiëntregel nodig. Je krijgt een best ingewikkelde breuk, maar bedenk dat deze breuk nul wordt wanneer de teller nul wordt. Je hoeft je dus niet zoveel van de noemer aan te trekken!

Lukt het nu?

GHvD
vrijdag 12 mei 2017

 Re: Re: Re: Re: Bol in een kegel 

©2001-2024 WisFaq