\require{AMSmath} Logaritmische functies Beste,Bij voorbeeld 5 bij differentiëren:$\eqalign{ & f(x) = x \cdot \ln \left( {\root 3 \of x } \right) \cr & f(x) = x \cdot \ln \left( {x^{\frac{1}{3}} } \right) = x \cdot \frac{1}{3}\ln \left( x \right) \cr}$Waarom wordt deze stap gemaakt?Logaritmische functies Mohame Student hbo - dinsdag 17 januari 2017 Antwoord Dat doe je omdat het handig is. De afgeleide van $\frac{1}{3}\ln(x)$ is handiger dan de afgeleide van $\ln(x^{\frac{1}{3}})$. Je hebt al te maken met de productregel, dus hoe eenvoudiger je functievoorschrift hoe beter.$\eqalign{ & f(x) = \frac{1}{3}\ln \left( x \right) \cr & f'(x) = \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{x} = \frac{1}{{3x}} \cr}$is handiger dan:$\eqalign{ & f(x) = \ln \left( {x^{\frac{1}{3}} } \right) \cr & f'(x) = \frac{1}{{x^{\frac{1}{3}} }} \cdot \frac{1}{3}x^{ - \frac{2}{3}} = \frac{1}{3}x^{ - 1} = \frac{1}{{3x}} \cr}$Mee eens?Uiteindelijk krijg je:$\eqalign{ & f(x) = x \cdot \ln \left( {\root 3 \of x } \right) \cr & f(x) = x \cdot \ln \left( {x^{\frac{1}{3}} } \right) = x \cdot \frac{1}{3}\ln \left( x \right) \cr & f'(x) = 1 \cdot \frac{1}{3}\ln \left( x \right) + x \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{x} = \frac{1}{3}\ln \left( x \right) + \frac{1}{3} \cr}$ WvR dinsdag 17 januari 2017 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Beste,Bij voorbeeld 5 bij differentiëren:$\eqalign{ & f(x) = x \cdot \ln \left( {\root 3 \of x } \right) \cr & f(x) = x \cdot \ln \left( {x^{\frac{1}{3}} } \right) = x \cdot \frac{1}{3}\ln \left( x \right) \cr}$Waarom wordt deze stap gemaakt?Logaritmische functies Mohame Student hbo - dinsdag 17 januari 2017
Mohame Student hbo - dinsdag 17 januari 2017
Dat doe je omdat het handig is. De afgeleide van $\frac{1}{3}\ln(x)$ is handiger dan de afgeleide van $\ln(x^{\frac{1}{3}})$. Je hebt al te maken met de productregel, dus hoe eenvoudiger je functievoorschrift hoe beter.$\eqalign{ & f(x) = \frac{1}{3}\ln \left( x \right) \cr & f'(x) = \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{x} = \frac{1}{{3x}} \cr}$is handiger dan:$\eqalign{ & f(x) = \ln \left( {x^{\frac{1}{3}} } \right) \cr & f'(x) = \frac{1}{{x^{\frac{1}{3}} }} \cdot \frac{1}{3}x^{ - \frac{2}{3}} = \frac{1}{3}x^{ - 1} = \frac{1}{{3x}} \cr}$Mee eens?Uiteindelijk krijg je:$\eqalign{ & f(x) = x \cdot \ln \left( {\root 3 \of x } \right) \cr & f(x) = x \cdot \ln \left( {x^{\frac{1}{3}} } \right) = x \cdot \frac{1}{3}\ln \left( x \right) \cr & f'(x) = 1 \cdot \frac{1}{3}\ln \left( x \right) + x \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{x} = \frac{1}{3}\ln \left( x \right) + \frac{1}{3} \cr}$ WvR dinsdag 17 januari 2017
WvR dinsdag 17 januari 2017
©2001-2024 WisFaq