Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Juist?

s(t) = 1/3000(t4-120t3+4050t2) $\Rightarrow$ afstand in tijd.

v(t) = 4/3000t3-260/3000t2+8100/3000t $\Rightarrow$ (afgeleide) snelheid in tijd?

Als ik nu de snelheid na 20 sec. moet berekenen moet ik toch gewoon de t vervangen door 0,2?

Dus : 4/3000·0,23-260/3000·0,22+8100/3000·0,2 = 0,536544 en dus 0,54 m/s

Bas
3de graad ASO - zondag 11 december 2016

Antwoord

Hallo Bas,

Allereerst: het getal 260 in je afgeleide moet 360 zijn, ik neem aan dat dit een schrijffout is.

Dan: je geeft niet aan wat de eenheden zijn van de afstand s en de tijd t in je formules. Gaat de afstand in meter, kilometer of anders? Hetzelfde voor de tijd: reken je in seconden, minuten, uren of anders? Dat maakt heel wat uit!

Wanneer de formule met seconden rekent, en je wilt de snelheid na 20 seconden, dan vul je in: t=20. Gaat de formule uit van minuten, dan vul je voor t niet 0,2 in. Er zitten immers niet 100 seconden in een minuut! 20 seconden is 20/60 deel van een minuut, dus in minuten gerekend zou je t=20/60 moeten invullen.
Reken je in uren, dan bereken je welk deel van een uur gelijk is aan één seconde, vervolgens vermenigvuldig je dit met 20.

Ga voor jezelf na of de eenheid voor de afstand s overeenkomt met de eenheid van de snelheid.

GHvD
zondag 11 december 2016

 Re: Juist? 

©2001-2024 WisFaq