Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deling met letters

Goedenavond,
Kunt u mij helpen met de volgende som:
1) 18x2y : -9 xy2. De x kan ik van elkaar aftrekken maar als ik de y van elkaar aftrek krijg ik een mingetal. Is het dan goed als ik dit doe -2x.1/y
2) -p2q3: -2p3q. Hoe moet ik de p2 aftrekken van de p3? ik kom dan op 1/2pq2 maar volgens mij klopt dit niet

Max
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 7 december 2016

Antwoord

Je moet de teller en de noemer delen door dezelfde factor. Als je dat lastig vindt kan je factoren in de teller en de noemer uitschrijven en dan de factoren die zowel in de teller als in de noemer staan wegdelen:

$
\eqalign{\frac{{18x^2 y}}
{{ - 9xy^2 }} = \frac{{18 \cdot x \cdot x \cdot y}}
{{ - 9 \cdot x \cdot y \cdot y}} = \frac{{2 \cdot x}}
{{ - 1 \cdot y}} = - \frac{{2x}}
{y}}
$

Nu jij weer...

WvR
donderdag 8 december 2016

 Re: Deling met letters 

©2001-2024 WisFaq