Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 8325 

Re: Re: Berekening minimale steekproef

Wederom bedankt!
Ik snap wat je bedoelt, de berekening van de minimale steekproefgrootte zorgt ervoor dat je met een bepaalde betrouwbaarheid (95%) uitspraken kan doen over de gehele populatie, wat dan tot max 5% naar beneden of max 5% naar boven kan afwijken.

Is het echter via de door jou gebruikte formule niet mogelijk om uit te gaan van een bepaalde n (steekproefgrootte, laten we zeggen 35) en daar dan vervolgens een bepaalde betrouwbaarheid bij te berekenen?

Mvg

Ernst
Student hbo - maandag 10 maart 2003

Antwoord

Dat kan inderdaad daarbij moet wel opgemerkt worden de normale verdeling bij heel kleine steekproeven niet gebruikt mag worden.

Neem een steekproef van n=70 als voorbeeld, 95% betrouwbaarheid.

De marge zonder continuiteitscorrectie bedraagt:

(p·q/n) is maximaal 1,96·(50·50/70)=11,7%

Dit haal je uit de formule van het 95% betrouwbaarheidsinterval voor fracties.

Omdat de steekproef (70) meer bedraagt dan 10% van de populatie (402) mag je de eindige populatie correctie toepassen. De marge wordt hierbij vermenigvuldigd met correctiefactor ((N-n)/(N-1)).
N = populatiegrootte
n = steekproefgrootte
Je krijgt dan 11,7%·(402-70)/(402-1)= 10,7

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
maandag 10 maart 2003

 Re: Re: Re: Berekening minimale steekproef 

©2001-2024 WisFaq