Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 8305 

Re: Berekening minimale steekproef

Erg relaxt, post je iets, krijg je een paar uur later al een duidelijk antwoord!

Thnx JaDeX

Ik had naar aanleiding van jouw antwoord echter nog wel 1 opmerking (of vraag..) Het lijkt een beetje raar om bij een eindige populatie van 402 uiteindelijk 197 bedrijven te enqueteren om te komen tot een representatieve uitslag. In het kader van mijn scriptie heb ik namelijk ook niet jaren de tijd Als ik namelijk ook nog rekening houdt met een hoge non-respons dan kan ik uiteindelijk toch alle bedrijven ondervragen :s :S

Is er geen manier om dit terug te schroeven?

Ernst

Ernst
Student hbo - zondag 9 maart 2003

Antwoord

Pas op, de steekproefgrootte zorgt voor een NAUWKEURIGE schatting van het aantal respondenten met een bepaalde mening. Dat betekent dat als jij concludeert dat in de steekproef 55% van de bedrijven iets vindt, dan wijkt het werkelijk percentage in de hele populatie hoogstens 5% af.

Dat is niet hetzelfde als representativiteit. Als met name de grote bedrijven niet reageren dan zal de steekproef niet representatief zijn. Dat is dan een ander probleem.

Tijd en geld zijn altijd factoren die meespelen. Dat betekent dat je een keus zal moeten maken. Wanneer je de respons niet haalt door tijdsgebrek of een te lage respons(en dat zit er wel in), dan zullen daardoor je uitspraken KWANTITATIEF minder nauwkeurig zijn. De vraag is altijd of je die nauwkeurigheid uberhaupt nodig hebt. Die afweging zal je echt zelf moeten maken. Vaak is het in ieder geval wel aardig al je aan een respons van minstens 100 komt.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zondag 9 maart 2003

 Re: Re: Berekening minimale steekproef 

©2001-2024 WisFaq