To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet uitrekenen

Als ik een opgave als voorbeeld uitgewerkt zou zien zou mij dat enorm op weg helpen.

\eqalign{\mathop {\lim }\limits_{x \to \infty } \frac{{2x^7 - 5x^2 + 1}} {{10 - x^7 }}}

Bereken zo mogelijk deze limiet.

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 16 juli 2001

Antwoord

Omdat x niet 0 is, maar juist heel groot kun je boven en onder door de grootste macht van x delen (in dit geval dus x7).
Dat betekent natuurlijk dat je wel alle termen van de teller en de noemer moet delen.

Je krijgt dan:

\eqalign{\mathop {\lim }\limits_{x \to \infty } \frac{{2 - \frac{{5x^2 }} {{x^5 }} + \frac{1} {{x^7 }}}} {{\frac{{10}} {{x^7 }} - 1}} = \frac{2} {{ - 1}} = - 2}

...maar omdat x naar oneidig gaat gaan de termen met .../xn (iets gedeeld door x tot de macht ...) naar 0.

Als x naar oneindig dan gaat bovenstaande uitdrukking naar -2.

WvR
maandag 16 juli 2001

 Re: Limiet uitrekenen 
Re: Limiet uitrekenen

©2001-2025 WisFaq