Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 82484 

Re: Re: Gebroken lineaire functies en snijpunten

Hallo wisfaq,
Gegeven is de gebroken lineaire functie:
y=(-3x+1)/(-2x-3)

Herleiding geeft: y=5.5/(-2x-3) + 1.5
=-2.75/(x+1.5)+ 1.5

gevraagd wordt een vermenigvuldiging met de factor -0.5 tov y= 1.5 HA(hor.asymptoot)
Hoe ziet het functievoorschrift er dan uit?

Ik bedenk twee opties,maar heb grote twijfels omtrent de juistheid
1) vermenigvuldig 1.5 met -0.5 =-0.75

y= -2.75/(x+1.5) -0.75

2) vermenigvuldig -2.75 met -0.5 = 1.375

y= 1.375/(x+1.5) + 1.5
Ik ben zeer benieuwd naar de oplossing
groet Joep

Joep
Ouder - maandag 4 juli 2016

Antwoord

Dag Joep,

Je 2e gedachte is bijna correct, maar dan had je de laatste 1.5 weg moeten laten.

Er wordt wel eens gesproken over een functie vermenigvuldigen een bepaalde factor (bijv. factor a), t.o.v. de x-as (y = 0).

Men vermenigvuldigt dan het verschil tussen de functiewaarde f(x) en waarde 0, met de factor a:

f(x) $\to$ verm. met a t.o.v. x-as (y=0) $\to$
a·( f(x) - 0 ) = a·f(x)

Als je nu niet t.o.v. de x-as (y = 0) wil vermenigvuldigen, maar met een andere horizontale asymptoot (y = z), dan vermenigvuldig je de factor met het verschil tussen de functiewaarde f(x) en de waarde z:

f(x) $\to$ verm. met a t.o.v. y=z $\to$
a · ( f(x) - z )

pas je deze theorie toe op jouw functie, dan houd je alleen het linker-deel van jou resultaat over:

q82522img1.gif

tb
maandag 4 juli 2016

 Re: Re: Re: Gebroken lineaire functies en snijpunten 

©2001-2024 WisFaq